Friday, September 9, 2011
despre recomandări (ciornă)
De ce avem mereu tendința să credem că suntem în măsură să le recomandăm altora ce anume să citească, să asculte, să privească, să gândească?
De ce, când ne referim la aceste acțiuni, nu extrapolăm ceea ce atât de bine nota Sabato, la vârsta senectuții, în Înainte de tăcere ”Citiți ceea ce vă pasionează, va fi singurul lucru care vă va ajuta să vă suportați existența.” Cât e de diferită este ideea regretatului argentinian față de obsesia lecturilor obligatorii. Cât de tare ne-am fixat pe ideea că există scrieri care sunt esențiale pentru formarea noastră. Și cât de ușor ne lăsăm amăgiți de convingerile celor care realizează programele de studiu. Cu câtă superioritate ne uităm la cei care nu l-au devorat din scoarță în scoarță pe Dostoievski (miclowan se simte cu musca pe căciulă?) De ce să aplicăm tuturor aceleași standarde procustiene?
Noi, cei din cetate, credem în libertate. Credem în capacitatea copiilor de a alege singuri între 2, 3, 4 cărți (copiii care citesc cărți :-s) și de a le abandona pe cele care nu le plac. De ce să fie forțați să citească istorii cu care nu au cum să rezoneze?
Etichete:
discuții din cetate
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment