de 6 ani călătoresc destul de frecvent pe ruta feroviară Rădăuţi-Iaşi.
Unele lucruri s-au schimbat în timpul ăsta...unele precum măicuţele care colectează bani pentru biserica Sf. Ioan de la Botoşani au rămas constante.
E frumos că se apelează la sentimentele oamenilor pentru construcţii divine şi ce e mai de ajutor pentru un student ce "pleacă spre sesiune" decât o rugăciune ridicată spre cer de către măicuţele de la Sf Ioan din Botoşani?
(unii CFR işti povestesc că încă din 1990 se strâng bani pentru sf Ioan...oare câte nume ar trebui scrise la ctitori?)
Desigur situaţia nu e singulară, ţara e împânjită de ninja care "cerşesc" pentru construcţii şi reparaţii de biserici. E de înţeles pentru că suntem în România, banii sunt puţini, remuneraţile mici...
În timpul acesta Patriarhia se angajează fără probleme la un proiect de 100 de milioane de euro, bani despre care declară că nu sunt o problemă.
Deşi, pe de altă parte, când vine vorba de renovarea monumentelor istorice aflate în custodia lor se apelează la mila oamenilor şi a statului.
Mă îngrozeşte ideea că peste vreo 20 de ani o să intre în sarcina poporului şi cheltuielile de renovare ale construcţiei megalomanice.
De aceea, în ciuda convingerilor libertariene, aş propune ca toate cultele să fie obligate să-şi renoveze monumentele istorice.
În caz contrar acestea ar putea/ar trebui fi transformate în muzee cu administrare laică.
No comments:
Post a Comment