Monday, June 2, 2008

Despre conformism, convenţionalism şi norme sociale


Printre altele aş putea să consider micul experiment vestimentar de zilele precedente şi un duş cu apă rece,

Astfel de la noaptea cu pricina până acum câteva minute am plecat grijuliu urechea la diversele reacţii, Am luat aminte la bunele învăţăminte,

La reacţii ale unor persoane cu m-au văzut atunci, persoane cărora li s-a povestit, persoane care au văzut dovezi prin blogosferă,

Am căutat să înţeleg reacţii ale apropiaţilor, rudelor sau ale celor ce mi sunt complet străini,

Poate că sunt şi speriat,

Tuturor celor care atunci când m-au văzut (sau când au auzit) au spus (sau au gândit) că "nu sunt sănătos", că "sunt un distrugător de manifestări festive" că "sunt un nebun" că "bunul simţ nu mi este caracteristic" le transmit acum că...



De fapt nu le mai transmit nimic. În definitiv e problema lor,

Eu unul am făcut abstracţie (fără mare greutate) de rochiile, costumele care "nu mergeau" cu proprietarii lor,

Mi-am văzut de treaba mea, am deplâns deficitul de alcool şi am căutat să mă simt bine,


Dar dacă tot am pornit această discuţie aş trage totuşi un mic semnal de alarmă (mă feresc însă să declanşez furtuna în umiul meu pahar cu apă)

Astăzi la aproape 19 ani de la Revoluţie avem încă o mare problemă,

Se pare că cei mai mulţi dintre noi suntem incapabili să acceptăm soluţii nonconformiste sau neconvenţionale,

Sclavi ai unor norme sociale impuse de trecerea timpului ne permitem să ostracizăm tot ceea ce nu respectă calapodul tiparelor,

Nimic nu ne opreşte însă să ne batem cu furie în piept, Nimic nu ne opreşte să ne afirmăm originalitatea şi deschiderea,



În fine antrenat de reacţii declanşate de a lungul vieţii am putut, fără prea mari probleme, să mă uit în ochii celor ce-şi purtau ţinutele de gală


P.S. Îmi cer scuze de la toţi cei care consideră că i-am făcut de ruşine, chiar dacă de data asta nu pot să simt ciudatul sentiment,

P.P.S. Sunt oarecum şocat de faptul că oameni care şi au dedicat viaţa criticării mele nu au fost mulţumite acum când eu m-am ţinut de cuvânt, mi-am respectat un angajament...Semn de maturizare nu?

P.P.P.S. Aş vrea să le aduc aminte, celor care mă evită, de sintagama aia cu gânditul în afara cutiei dar nu o mai fac,

13 comments:

Anonymous said...

Neconventionalism zici? Ideea este ca tu nu esti capabil sa te adaptezi la situatii decente, sa te imbraci la costum si sa fii prezentabil o data, la pragul spre maturizare. Si ca sa stii si tu, toata lumea era imbracata bine. Pana si tu, ca altfel oricum nu-ti sta bine :p Grow up dude!

miclowan said...

permite mi sa =))))))))))

Anonymous said...

iti permit ;)
laught yourself away!

Anonymous said...

Adevarul este ca ai fost o pata de culoare, in negrul predominant al rochiilor asa-zise de seara si al costumelor trendy :). Eu chiar te felicit pentru initiativa si chiar daca nu te cunosc foarte bine, apreciez persoanele care isi respecta cuvantul.Pacat ca n-am apucat sa fac si o poza. Poti sa fii cine vrei, cum vrei. Oamenii sunt OK, OBIECTIVUL CONTEAZA, REALITATEA E AJUSTABILA - vorba unui mare clasic in viata.

Sebah said...

eu cu cine am vb.. sincer..nimeni n-a zis nimic de rau din contra.

bravo tie ca ai avut curajul sa fii diferit, si bravo ca ai fost productiv :P

insa sa stii ca in general oamenii au fost pro nu contra.

Anonymous said...

M-a distrat tare nonconformismul tau. Sunt sigura ca ai fost simpatic:)
Dar permite-mi sa te contrazic in legatura cu normele sociale:)
O societate are nevoie de norme sociale; de gesturi ritualice, de limite in care sa evolueze la modul general.
Stiu ca suna ciudat si probabil nu reusesc sa transmit exact ce vreau.
A purta o rochie de seara sau un costum elegant la un bal studentesc nu este o dovada de conformism lipsa de originalitate.
E o regula de eticheta, incetatenita absolut natural; e o regula nescrisa:)
In anumite situatii eticheta e buna; regulile sunt bune.
Pentru multe din fetele de la bal, aceasta e prima ocazie de a purta o rochie eleganta. Toate fetele vor sa arate ca o niste printese in adincul sufletului lor (oricit de rebele ar fi ele).
Ma rog, divaghez.
Ideea in legatura cu non-conformismul tau era urmatoarea: ai fi fost nonconformist (vis-a-vis de standardele tale) daca te-ai fi imbracat la costum. Felul in care te-ai prezentat acolo... a foste propriul tau conformism... Intelegi? Regulile TALE nu sunt mai bune doar pentru ca sunt ale tale. Regulile tale sunt la fel de bune ca ale celorlalti.
Reactia lor la "conformismul" tau e similara cu reactia ta la "conformismul" tau: usoara superioritate, privire critica, usor dispret, un pic de ironie...
Asa suntem toti.
Asa ca... asuma-ti rebelismul si fii mai tolerant cu cei care te-au criticat/evitat:)
Probabil o sa reiau aceasta tema pe blogul meu:)

Simona said...

WTF? omu incerca sa se distreze! a pus un pariu, a venit imbracat dupa cum se stabilise? ce, v-a stat in gat sampania de sunteti asa intepati?
sunt tare curioasa sa vad restul "toaletelor". sunt sigura ca multe neasortate si cat mai "trendy mother fucker" cat sa-ti dea dureri de ochi si de cap!
U grow up dudes.
@Miclowan - sunt invidiosi pt ca tu primesti toata atentia! :)

Anonymous said...

mi se pare aberant sa consideri balul de absolvire al facultatii semn de maturitate; poate doar pentru vreo tanara 'débutante' care a uitat unde se afla.

Raluca Munteanu said...

In naivitatea mea (poate), cred foarte mult in coerenta si consecventa ideilor (oricare ar fi ele). Nu sunt in masura (chiar deloc) sa comentez alegerea unora de a ceda, sau nu, presiunilor sociale. Si imi place sa cred ca nu despre asta e vorba aici.

Nu vorbim aici de neconventionalism, nici de pete de culoare (din cate stiu nu erai pe post de animator) si nici de maturizare vs nematurizare (proces pentru ca e nevoie de olecuta mai multe lucruri decat un banchet).

In fata mea, a te fi imbracat la costum, la fel cu toti ceilalti (pe care, repet, nu vreau sa ii judec)ar fi insemnat sa iti fi pierdut din credibilitate.

Iti respect consecventa cu care iti urmezi principiile. Si cu asta, discutia se simplifica.

Anonymous said...

Da-te-n mortii matii de labagiu!

Gina said...

ai starnit o adevarata revolta :))))
de-acuma esti labagiu. loale.
adevarul e ca putini oameni mai au principii, de asta habar nu au ce-nseamna sa urmezi asa ceva atata timp cat nu-l ai, sau nu-ntelegi la ce foloseste sau ce-i ala.
eu imbrac des hainele prietenului meu, asta ma face bi ? [mentionand ca-s femeie]
eu, una, as fi curioasa daca ai curaj sa porti costumatia aia prin Radauti. da` ma abtin de la pariuri ca-ti ridici multi oameni in cap :))
si dragilor, maturizarea nu tine de varsta, in nici un caz de un bal de absolvire, ci de greutatile prin care treci si daca le rezolvi tu sau iti sufla mamicuta in fund, ca esti copilu ei.

Anonymous said...

"anonymous"...ai o problema grava de personalitate

Anonymous said...

Mai, unul din drepturile fundamentale ale oricui este dreptul de a cauta fericirea...Si bre, daca a te imbraca asa te face sa te simti bine in pielea ta, cine are dreptul sa te impiedice sau sa te blameze??? Sau, a cui fericire ai stricat-o purtand tricou si batic in cap?? Ce-ai facut tu n-are nika de-a face cu "normele sociale"...(valeu, asta-i expresie grea), poate cu normele mondene sau cu maniere..ma rog...
Ma Gabi, sincer, imi pare rau ca nu am fost acolo, ca as fi fost mandru sa beau o bere cu tine!
Salutari de la Mihai Pascar!