Friday, February 22, 2008

Conflict estetic-doctrinar

Dezamăgesc dar argumentele referitoare la egoismul implicat de lectură au luat o turnură care îmi solicită mai mult timp decât ceream.

Ca să nu-mi ies din mână încep prin a le aduce laude infractorilor români. Aceştia sunt nu doar ingenioşi ci şi bione echipaţi. De exemplu într-un orăşel bucovinean (altul decât Rădăuţi) la şcoala generală la care am învăţat să buchisesc s-a dat o spargere. Hoţii s-au răzgândit în ceea ce priveşte calculatoarle, dar pentru a nu se face de râs în tagma lor au ars câteva cataloage. (cârcotaşii ar spune că acesta ar fi fost motivul lor principal) Nu e primul jaf cu efecte asupra cataloagelor din acel oraş, vreo două s-au produs chiar pe vremea când eram eu elev acolo. Inedit este că în ciuda poziţiei centrale a şcolii hoţii şi-au făcut intrarea cu ajutorul unui flex (silenţios instrument nu?). Ce mă face pe mine curios este...Cu ce l-au alimentat?

Revenind la titlul postului, trebuies să îi aduc în discuţie pe Băsescu şi conceptul de piaţă liberă. Nu, acest post nu este despre politică. Acest post este cel mult unul legat de piaţă şi de reglementarea ei.

În perioada în care Băsescu era primarul Bucureştilor despre două din acţiunile sale s-a auzit, prin intermediul canalelor media, şi în fundul meu de ţară.

- eliminarea din oraş a câinilor vagabonzi;

- eradicarea chioşcurilor;

Problema eliminării câinilor nu mă interesează momentan indiferent de maniera de realizare a ei: eutanasierea lor, transporturi nocturne clandestine către localităţile învecinate, înecări, măceluri, etc. (nu mai aduc în discuţie metodele rădăuţene)

Pe mine mă preocupă problema chioşcurilor, şi am să încerc să fac şi o paralelă Bucureşti-Iaşi.

Înainte de asta trebuie să mărturisesc că eu personal nu le-am agreat niciodată (şi nu m-ar deranja falimentul chioşcurilor rădăuţene) şi că o dată cu dezvoltarea mijloacelor moderne de comerţ dispariţia lor se realizează în mod natural, din varii motive ca scăderea cererii, puterea mică de negociere cu furnizorii a "chioşcarilor", etc

Dispariţia se întâmplă în mod natural, piaţa îşi spune cuvântul.

Aşa se întâmplă în Iaşi, de 3 ani jumate de când sunt aici văd cum unul câte unul chioşcurile dispar, în urmă rămân petice de asfalt pre-decembrist, simultan parterele blocurilor trec de sub stăpânirea micilor comercianţi sub cea a băncilor.
În Iaşi s-a dorit evitarea unor probleme sociale, continuarea încasării de taxe, etc şi nu neapărat respectarea legilor pieţei libere

În Bucureşti însă primarul a luat decizia de a le eradica brusc, acţionând contrar legilor pieţei libere.

Conflictul care mă macină este cel dintre dorinţa de frumos, dorinţa de a vedea oraşele scăpate de bazarurile stradale şi convingerea raţională că piaţa liberă este preferabilă celei reglementate.

Bucureştii de după acţiunea lui Băsescu arătau mult mai bine, Iaşii o să mai aibă mulţi ani chioşcuri...

Dar raţiunea învinge,

2 comments:

che said...

chioscurile sunt super, cel mai mult imi place sa aleg dintre cele 30 de chioscuri puse 1 langa altu pe ala caruia sa-i fac profit cumparand 3 caramele. in iasi strazile s pline de gunoaie, mi s ar parea minunat iasul daca ar fi chioscuri de a lungul tuturor strazilor, numai sa nu fie atatea gunoaie. pe strazile principale se mai matura, dar printre blocuri, unde taranii idioti arunca de la balcon gunoiu, culorile si mirosul deosebit te fac sa fii mandru ca traiesti intr o tara civilizata. o lege care sa pedepseasca inapoiatii ar fi buna, dar politia are si alte indatoriri mult mai demne de indeplinit.

Lyna said...

:-? la mine pe strada sunt 2 magazine supermaket ... 4 sau 5 banci :-? ... si nenumarate magazine cu articole de constructie ... design interior etc etc .. si o farmacie :-? si o librarie ... pam pam :))