Tuesday, November 6, 2007

Mândria de a fi bucovinean (partea II)

Acum 2 zile am lansat pe blogul meu o campanie în care am început să promovez valorile autentice ale regiunii din care fac parte.
Dacă în primul post am tratat aspecte chinologice care diferenţiază Bucovina de restul ţării, astăzi am să vorbesc despre oamenii de litere, de seamă, din regiune. (care ne fac fac pe noi bucovinenii să fim mândri)
În cele ce urmează am să enumăr, câteva dintre cele mai reprezentative figuri. Şi asta chiar şi în condiţiile în care aceste figuriMă văd touşi forţat, prin prisma inculturii mele să las lista deschisă.

1. Paul Celan, unul din cei mai importanţi poeţi post-belici europeni, poet bucovinean de limba germană. Interesant este că în ciuda valorii operei lui este ignorat de şcoala şi de editurile româneşti.

2. Norman Manea, prozator sucevean, printre altele cel mai tradus scriitor român contemporan. Ceva mai cunoscut în ţară decât Paul Celan, este ca şi acesta aproape ignorat.

3. Matei Vişniec, dramaturgul născut şi crescut în "burg-ul" meu natal, cel mai bine cotat contemporan român în acest domeniu.

4. Nicolae Labiş, copilul teribil al poeziei şaizeciste, poet care nu a avut suficient timp să-şi confirme valoarea, dar pe care îl includ aici fie şi doar pentru versurile poeziei Noi, nu.

5.

1 comment:

Aky said...

Seara buna stimate domn.

Ma bucur ca esti bucovinean. Muma-mea e din Cernauti, iar eu mi-s nemultumit ca m-a facut in capitala asta murdara.
O sa te urmaresc, sper sa continui seria. Nu ti-am vizitat foarte mult pamanturile in ultimii ani (uceniciile intr-ale naturii le-am facut in Moldova), insa de o vreme am un amic din zona ta, care m-a mai educat, marturisesc.

In loc de paine si sare, ceva de-al cuiva care-mi e tare drag:
http://www.trilulilu.ro/Nexxus/c0670de923c347