Sunday, January 6, 2008

Despre fumat

Am aflat şi eu destul de recent că de la 1 ianuarie 2010 fumatul o să fie interzis cu desăvârşire în localurile publice din ţară.

Să spun că mă bucur că nu fumez?...chiar dacă am să fiu alături de prietenii mei fumători în grelele momente ce vor urma.

Oricum aştept cu nerăbdare să văd consecinţele. Ţin minte că acum câteva luni eram într-un mare oraş din afară (dintr-o ţară, a nimănui?, în care este interzis fumatul în localuri publice) unde plimbându-mă pe la ceasurile 22:00 pe o arteră principală am observat ceva care mi s-a părut interesant.
În mod ciudat (?) din toţi clienţii unui club, undeva la 20-30% erau în interior restul erau afară la o ţigare şi o discuţie.

Aştept cu nerăbdare şi discuţiile care o să apară pe tema asta. Aştept să aud.."Au murit tineri la revoluţie pentru libertate şi noi nu mai avem voie să fumăm"

Deşi pe undeva îi înţeleg pe fumătorii nemulţumiţi, trebuie să recunosc că totuşi decizia se justifică din punctul de vedere al libertarianismului (sper să nu greşesc)

Dacă plecăm de la ideea de libertate de a face orice până la momentul în care prin acţiunea nostră agresăm un alt membru al societăţii, atunci...

Conform opiniei publice (şi a unor medici specialişi, pp) fumatul pasiv dăunează sănătăţii, deci când cineva fumează comite o agresiune asupra nefumătorilor din preajma lui. Iar dacă se acceptă că prin fumat se comite o agresiune împotriva nefumătorilor atunci totul se clarifică.

În discuţie ar mai intra anumite elemente, dar acestea pot fi lămurite.

Astfel, atât fumătorii cât şi nefumătorii au dreptul să frecventeze localuri publice; Acum problema e cea a localurilor pentru fumători. Prima impresie privitoare la acestea ar fi că rezolvă problema fumatului în spaţii publice prin faptul că îi separă pe fumători de nefumători. Şi totuşi, o dată cu apariţia lor, vorbim şi de discriminare, căci nefumătorilor convinşi le este "interzis" accesul în aceste spaţii. Ei nu se pot bucura în acelaşi timp şi de sănătate şi de libertatea de a frecventa ce localuri vor.

Mai importantă pare însă concurenţa dintre libertatea de a fuma (a fumătorilor) şi cea de a respira aer curat a nefumătorilot. Totul s-ar putea reduce la ideea că un fumător într-o încăpere de nefumători are posibilitatea de a opta între aer curat şi ţigară. Pe când un nefumător într-o încăpere de fumători trebuie să o părăsească.

P.S. Argumentele de genul "se va elimina nevoia unei categorii de adolescenţi de a se afişa în public cu ţigări (din teribilism)" nu prezintă interes.

16 comments:

alex said...

fumator de profesie :) ca sa ne intelegem de la inceput.
nu ma deranjeaza cu nimic interzicerea fumatului in orice spatii vor ei. nu ma deranjeaza sa ies afara la o tigara, daca imi trebuie. mi se pare de bun simt ca eu, ca fumator, sa nu ii suflu fum in fata unuia pe care l-ar deranja asta. oricum, din cate stiu eu, in spatiul meu personal - acasa, cum ar veni - am voie sa fumez. deci, nu vad problema :)
da, stiu, mergi la bar, bei o bere, merge o tigara. e frustrant. dar, pana la urma, e cinstit. e "cel mai cinstit" compromis. si asta-i adevarul, fie ca-mi place sau nu.

Simona said...

ca o fumatoare inraita ce sunt simt nevoia sa ma simt atacata...de ce sa ies afara la mijlocul cafelei? pot sa iau si cafeaua cu mine afara la tigara? :-?
eu nu oblig nefumatorii sa stea in fum de tigara, ei de ce ma obliga sa nu stau in fum in de tigara?

YukiAme said...

fosta fumatoare ( wow, new group identities :P)
nu mi se pare corect fata de fumatori: daca fumatul e legal, atunci interzicerea fumatului in spatii publice e discriminare fata de fumatori. daca eu, nefumator, ma duc in pub de fumatori imi asum riscul sa fumez pasiv, daca fumatorul vine in spatiul meu ( pub-ul de nefumator whatever) rezista. atat vreme cat vanzarea tigarilor este legala interzicerea accesului fumatorilor in spatiul public este discrimiantorie; e ca si cum ai spune ca cei care iau asiprina sau paxeladin ( :D) n-au voie sa tuseasca decat la ei acasa.

alex said...

railor :P

YukiAme said...

alecs: de ce rai?

alex said...

poi eu incerc sa menajez nefumatorii, si cum ma rasplatiti? deja ma simt troll, cred ca nu mai comentez aici :)

cav3ndish said...

sunt sigura ca in cercul fiecaruia de prieteni se exista 1,2..14 fumatori si de obicei cand se iese in masa nu e prea placut sa stai de vorba cu 2-3 insi in timp ce restul sunt afara la o tigara.mie,ca fumatoare mi-e absolut indiferent unde fumez dar parca se pierde din farmec cand la mijlocul unei beri/cafele/vin fiert cu scortisoara...trebuie sa ieeesi pana afara sa-ti exerciti viciul. anyways,zic ca e corect fata de nefumatori sa-i lipsim de fum,dar consider ca ar fi fairplay din partea lor sa nu ne mai streseze ca "vaaai,uite-asa iti distrugi plamanii si sanatatea!"

alex said...

nice :)

Anonymous said...

In momentul in care fumatul va fi interzis de tot in cluburi, o sa stau numai pe acolo in weekenduri. Cand ma gandesc ca sunt vreo doua in care nu merg din cauza ca mi-e imposibil sa respir si sa ma bucur de muzica. :(

Anonymous said...

Fumatoare inraita, dupa 2 ani de pauza: sunt perfect de acord cu interzicerea fumatului in spatii publice; sotul meu nefumator suporta cu stoicism fumatul pasiv (el ce vina are, totusi?); asa ca argumentul cu cit e de neplacut sa iesi afara cu tigara nu tine:) Si noi trebuie sa facem niste sacrificii... E exact cum spune autorul articolului: EU am libertatea sa ies afara sa imi exercit viciul liber, fara ca nimeni sa sufere. EU am de ales... Sotul meu ce are de ales? Sa iasa afara ca sa respire aer curat? E ca si cum ai scrie pe usa unui bar: "Daca intri aici, SIGUR vei lua bataie":)) Desigur ai in continuare o optiune; dar e o falsa libertate de alegere...

Simona said...

@teacup sotul tau a ales in momentul in care a venit cu tine intr-un spatiu de fumatori => sotul tau te iubeste si face sacrificii pentru tine => daca il iubesti si esti dispusa sa faci sacrificii pentru el stai cu el intr-un spatiu de nefumatori. nu il obliga sa mearga la fumatori.
in cazul prietenilor e valabil...daca ii deranjeaza fumul de tigara atat de tare pot alege sa nu vina, asa cum si eu in cazul in care e necesar merg in spatii de nefumatori.
sa pui fumatorii sa iasa afara e pur si simplu nedrept!

YukiAme said...

merci mukt siona, credeam ca sunt singura :)). exact, sa pui fumtaorii sa iasa afara e ca si cum l-ai trimite pe al de tuseste sa tuseasca afara de fiecare data.

Lyna said...

mie mi-se pare incorect sa-i obligi pe nefumatori ( aka eu ) sa simta fumul tau de tigara ( ar putea fi retentati :-" ) nush ... figura tine daca pe cei de langa tine nu-i deranjeaza fumul de tigara :D . si daca tu ii respecti indeajuns sa ii scutesti de fumatul pasiv :)

miclowan said...

să revin şi eu să-mi apăr opinia. Am putea spune că e vorba de vreo 3 drepturi
1. toate persoanele peste 18 ani au dreptul să frecventeze localurile publice din ţară
2. toate persoanele au dreptul să respire aer curat
3. toate persoanele au dreptul să fumeze

dacă acceptăm primul drept atunci problema se pune între celelalte două.

Dacă acceptăm faptul că prin al doilea drept spre deosebire de al treilea nu se comite nici o agresiune atunnci este clar că al doilea primează celui de al treilea.

dacă ceri unei persoane să părăsească localul pentru că nu fumează îi îmncalci primul drept care primează celui de al doilea şi implicit celui de al treilea.

p.S. un om care tuşeşte nu o face voit. oamenii cu boli contagioase grave (de pildă leproşii) sunt izolaţi de soiectate.

Anonymous said...

Poate ca pe cei de langa tine nu-i deranjeaza fumul de tigara, dar de ce sa le scurtezi si lor viata cu 20 de ani, sau de ce sa faca si ei cancer din cauza ca voi, fumatorii, atunci cand iesiti cu prieteni nefumatori, tineti mortis sa stati in locurile pentru fumatori, cum sa stati la nefumatori, Doamne fereste....Bine ca macar ca noi, fumatorii pasivi nu devenim dependenti de asa ceva.

Anonymous said...

Voi cei care pufaiti fara rusine veti arde in flacarile iadului!!! :P Si eu sunt fumatoare dar am vrut sa fac un pic de haz de necaz. Imi place atitudinea lui alecs si sunt de acord in proportie de 98% cu ceea ce a spus in primul comment.
Astazi pt prima data in 5 ani mi-am facut curaj pt a spune NU fumatului(nu are legatura cu legea) pentru ca simt ca nu le mai pot duce. Cred ca dau coltul soon daca nu ma las...