Thursday, January 31, 2008

Despre "Schimb de carte"

În primul rând aş vrea să menţionez că într-o oarecare măsură îi admir pe bloggerii care se întâlnesc să facă "Schimb de carte".

Totuşi cu riscul de a-mi ridica 3/4 din blogosferă în cap ţin să mă declar aici şi acum adversar al acestor manifestări pseudo-culturale.

Cu ce pot să încep dacă nu...

Eu personal asemenei altor milioane de concetăţeni am studiat limba română de-a lungul a trei cicluri şcolare.
În fiecare ciclu au existat autori impuşi. Astfel timp de 12 ani am simţit (la propriu şi la figurat) cum îmi este impusă o direcţie în dezvoltarea intelectuală (plecăm de la presupunerea că şi eu am intelect).

Personal m-am bucurat când am terminat liceul, printre altele, pentru că am putut Să-mi elaborez un program sistematic şi extrem de personal pentru citit literatură.

unii dintre amicii mei consideră că am exagerat în ceea ce-i priveşte pe hispanici...eu personal cred că (citindu-i pe hispanici) am evoluat mai mult decât în anii în care ministerul culturii s-a ocupat de lectura mea. (dacă acum mă consider "mai evoluat" vă daţi seama cum eram acum 4-5 ani?)

În fine. Nu ştiu cu cât e mai bună bibliografia pe care mi-o stabilesc eu, raportat la cea a ministerului, dar eu o prefer...

Acum, în momentul de faţă, câţiva ani mai târziu,

Schimb de cărţi...Ideea e grozavă. Dar. În Iaşi...Nu ştiu cum e în alte oraşe...Dar, în Iaşi există librării şi biblioteci...

Pentru socializare am alternative...Atunci?...

Deci...Să te întâlneşti e bine. Să dezvolţi un sistem de încurajare a lecturii e din nou bine. dar să fim seriosşi. Manifestarea asta "Schimb de cărţi" e în fond o formă modernă a ruletei ruseşti. Riscul ca eu să mă treyesc cu o o operă îndoielnică e prea mare. Probabilitatea unui recul e prea mare.

Repet.

Există riscul să irit o bună parte a blogosferei, dar...eu unul cred că "Schimbul de cărţi" este ceva extraordinar, ceva ieşit din comun, dar pentru cei care au nevoie de un imbold pentru a citi.

Poate o fac prost dar eu citesc de plăcere.

8 comments:

Lyna said...

domne eu inca mai sunt stresata de minister . schimbul de carti e cam riscant . intr-o librarie/biblioteca nu pot sa risc decat sa fiu ofticata pe mine ca am ales o carte aiurea si mi-am pierdut timpu' cu ea .

Carina said...

Dar Schimb de carti nu se bazeaza doar pe cartile in sine, ci pe oamenii care aduc cartile, vorbesc despre ele, dar si despre alte lucruri... :)

alex said...

miclo: te sustin! 100% :)

Anonymous said...

Mi se pare ok sa mergi cateodata pe recomandari.
Mie nu imi place sa merg la biblioteca. Iar schimb de carti e si cand merg la un prieten intelectualicos acasa, iau o carte din biblioteca lui (el le-a citit probabil pe toate si daca nu a aruncat sau daruit carte inseamna ca e de treaba) fara sa dau ceva la schimb.

Anonymous said...

Sincera sa fiu si eu stramb din nas cateodata la cartile care se aduc acolo si ma enerveaza putin ca trebuie sa las la o parte lecturile mele pentru a citi o carte oarecum impusa. Ideea e ca uneori se aduc si carti care se regasesc pe lista proprie si ma bucur ca datorita schimbului nu mai aman lectura lor. Asta despre carti.
Despre socializare, a alta poveste. Faptul ca te poti intalni cu oameni care iti impartasesc gusturile e fantastic. Sa vezi cum se discuta pe marginea unei carti, polemicile care se nasc, poate mai auzi si ceva ce ti se pare interesant, eu cred ca s-ar putea sa iti placa. Si poti sa iei o carte subtirica si sa nu te incarci cu ceva ce nu vrei sa citesti. N-ai nimic de pierdut daca incerci o data.

puisorul cufurit said...

Hm. Ideea de schimb de carte mi s-a parut de la inceput cat se poate de interesanta. Si mi se pare si cat se poate de folositoare pentru cineva care, dupa cum spunea miclowan, are nevoie de un imbold. Merge la o asemenea "manifestare", cunoaste oameni care iubesc cartea si se apuca si el de citit. Problema e insa urmatoarea: un om care are nevoie de un imbold nu prea o sa se osteneasca spre un schimb de carte, o sa prefere sa faca alte lucruri in acel timp. Iar pentru cei care citesc deja si imboldul nu-si mai are rostul, nici schimbul de carte nu mi se mai pare cea mai geniala dintre idei, mai ales daca esti un cititor cu oarecare gusturi literare (ce inseamna gusturi literare, ramane la latitudinea fiecaruia). Cand esti un om "citit", iti stabilesti singur prioritatile literare si nu te incarci cu niste carti de-o valoare indoielnica pe care, ca-n anii de scoala, esti oarecum nevoit sa le parcurgi. De ce sa nu citesti ceva mai bun in timpul ala? Mult mai ok mi s-ar parea ideea de cerc literar, oameni care se aduna si discuta efectiv (ca tot e la moda cuvantul asta) despre carti, nu bat campii si ogoarele sub scutul unei manifestari culturale. Nu ma refer la toti. Ma refer la unii (nu la toti!), pentru care schimbul de carte e un pretext de etalare a capacitatii lor de efort in vederea atingerii unor standarde culturale (autoimpuse si relative). Da bine la public.

Anonymous said...

Un cerc literar ar fi mai indicat si daca dupa aceasta intalnire iti dai seama ca ai fi interesat de o carte prezentata ai putea sa o imprumuti.

YukiAme said...

cred ca ' schimb de carti' s-a nascut din placerea lecturii, iar cei care merg la aschimb de carti nu au neviue de niciun imbold ca sa citeasca, ci o fac pentru schimbul de opinii. Insa, probabil, ca orice placere regulata, devine, in the end,o constrangere. Mai sititi si alte placeri regulate devenite constrangeri?:D