Friday, December 28, 2007

Am fost şi protestatar

Acum 5-6 ani eu eram un tânăr plin de convingeri idealiste. Aş putea spune că pe atunci eram gata să merg cu ideile proprii până la a fi extremist. (între timp am învăţat să accept şi opinii contrare)
Dintre domeniile în care mă manifestam amintesc aici de ecologie. Viziunea pe care mi-o formasem despre lume mă determina să fiu un mic reacţionar gata oricând să militeze pentru drepturile naturii.

Momentul perfect pentru a protesta era perioada sărbătorilor de iarnă. De sărbători se tăiau brazii (ştiu că încă se taie) şi aveam mai mult timp liber. Atunci ca şi acum, de altfel, eram convins că tăierea a milioane de brazi este o crimă...
Şi eu ca să îmi manifest dezaprobarea purtam an de an o crenguţă de brad. Crenguţa era aceiaşi pentru toată perioada sărbătorilor astfel încât până la sfârşitul lor se usca.

Acţiunea de protest am repetat-o mai mulţi ani. Iar mereu efectele au fost colosale...Nu am reuşit să-mi conving nici măcar familia să renunţe la brazii naturali. Mai mult decât atât oamenii care mă vedeau cu acea crenguţă credeau că are un scop sărbătoresc.


Între timp m-am mai maturizat şi am renunţat la protestul meu dar continui să nu înţeleg masacrul împotriva naturii.
An de an se jupoaie coline întregi ale Carpaţilor (am remarcat o creştere a importurilor din Norvegia)apoi 3 săptămâni brazii sunt expuşi şi legile pieţei îşi spun cuvântul. Undeva înspre 24 decembrie lumea îi împodobeşte în grabă, îi înveleşte în instalaţii (care să fie vizibile pentru vecinii din blocul de vizavi) şi...
Brazii rămân în fundal gata oricând să apară în fotografiile de colecţie.
Două săptămâni mai târziu tomberoanele sunt pline de brazi.

Justificarea principală a măcelului este mirosul de cetină. Oamenii îşi pun bradul în casă ca să-l adulmece. O creangă nu este suficientă pentru asta...Nuuu...oamenii au nevoie de un miros distribuit în mod proporţional...Doamne fereşte să miroase a plastic.

P.S. Dacă aş produce brazi de plastic le-aş adăuga arome şi nu neapărat de cetină.

P.P.S. Telefonul meu a trecut în nefiinţă, sunt rupt de lume (într-un sens bun desigur).

4 comments:

Anonymous said...

Gandindu-ma la treaba cu brazii am avut un fel de "revelatie". Pai...daca avem brad natural care se usuca pe zi ce trece inseamna ca stam cu un brad muribund in casa. :D Se poate pune si asa problema...

Hellene, tomata cu scufiţă said...

In ziua de ajun am vazut la TV un interviu cu Andreea Berecleanu si zicea dansa ca in fiecare an isi cumpara brad in ghiveci si cand trec sarbatorile il planteaza in curte. Are cica deja vreo 3. Mi se pare o idee buna si daca as sta eu la casa mea (nu la a parintilor) exact asa as face. Am vazut cum sute de brazi au fost taiati si mai apoi parasiti pentru ca nu s-au vandut. Si o sa ii foloseasca la facut focul ca la altceva nu mai sunt buni. :( Sper sa le vina mintea la cap si romanilor...

che said...

@tomi
super ideea, insa la mine nu se prind brazii, o sa mai incerc. adica nu-i chiar una geniala, in cativa ani as avea o padure in curte.
@miclo
puteai sa faci mai multe, dar ai timp, bafta la protestat si la gasit cat mai multe idei pentru care sa lupti!

Lyna said...

ooh ... eu cred ca imi fac tricou cu "switch off" sunt stresata de oamenii care nu inchid radioul , sau apa ,gazul... ( aka parintii mei ) daca nu au treaba cu lucrurile respective ... dar cred ca ar avea mai mult efect in romana ... "inchide curentu' , apa si gazu' ... merci " :-" stinge .. eh whatever .. gasesc eu ceva ..