Tuesday, December 18, 2007

Cititorii de astăzi

Nu intenţionam să scriu postul ăsta, mai ales că problema tratată e dezvoltată excelent şi de Andrei.

Eu unul am o slăbiciune pentru literatură. Citesc din timpuri despre care nu mai pot să spun multe. O fac în stilul meu uşor repezit, sărind, poate, uneori peste detalii importante.

Acum eu nu ştiu cum citesc alţi oameni dar eu când sunt pasionat de un autor încerc să-i pătrund mai bine opera. Mă bucur că germana mi-a permis să mă bucur de Rilke în original şi într-o bună zi poate că am să ştiu suficientă fizică să-l pot aprofunda pe Sabato.

Trecând peste detaliile acestea să vorbesc şi despre ce mă frământă.

Citesc, atunci când timpul mi-o permite, pe alte bloguri recenzii de carte şi commenturi la ele. Unii nu pot face aşa ceva pentru că le-ar răpi bucuria şi suspansul de a citi o carte...de parcă în literatura de top ar trebui să căutăm suspans.
Eu, în schimb, o fac fără probleme. Şi nu am probleme nici când vine vorba să recitesc o carte bună.

Închei paranteza şi ajung şi eu să zic OMG...de ce îşi pierd unii oameni timpul citind? ce rost are să citeşti atâta timp cât vezi în "Tunelul" lui Sabato o poveste de dragoste în care el e ăla rău (:-j)...Sau vezi în "Dragostea în vremea holerei" o poveste între o materialistă şi un îndrăgostit fără speranţă...sau cum îmi zicea profa de română printr-a 11 a "Paulo Cohelio (ar fi trebuit să zic stop aici) e autorul meu preferat, dar "11 minute" nu-mi place pentru că e vulgară."

Stop. recomand tuturor să citească, dar am ajuns la concluzia că poate unii oameni nu ar trebui să piardă timpul. Să se uite mai bine la un film. Nu zic să nu-şi cumpere cărţi. Să cumpere. Să umple rafturi întregi. Poate, într-o bună zi un copil, sau un nepot mai răsărit o să tragă foloase.

7 comments:

Simona said...

nu inteleg de ce sa nu citeasca. da sunt obosita acum. rumeg problema maine!:) scuze pentru ignoranta fata de blogul tau si al puisorului de care am dat dovada zilele astea. va rog nu ma puneti la zid! :) :D

Carina said...

Ei lasa-i sa citeasca. Macar atat :P

puisorul cufurit said...

Da, dom'le, bravo. Adevar ai grait. Eu le-am recomandat sa citeasca "Dumbrava minunata", dar am pierdut din vedere ideea urmasilor care ar putea fi, totusi, niste cititori mai inteligenti. Sa cumpere carti, sa-si faca o biblioteca, da bine in casa mai ales cand ai musafiri, si-o sa poata sa-si impresioneze nepotii cand se va plimba cu mainile la spate si va privi prin ochelarii asezati pe varful nasului printre rafturi...

Hellene, tomata cu scufiţă said...

Cred ca fiecare cititor simte nevoia sa se exprime in legatura cu lectura si literatura in general. Si pe mine ma mananca mana si mintea sa scriu despre cum citesc, despre ce citesc, despre ce cred eu ca inseamna o carte. Dar trebuie sa recunosc ca mult mai mult imi place sa fac asta la o cana de ceai cu niste oameni pasionati de beletristica. Asta insa nu s-a intamplat pana acuma, poate daca veniti voi la Timisoara, sau eu la Bucuresti. :P Eu una ma bucur ca lumea citeste, ma bucur ca vad multe bloguri ce dezbat subiecte de carti. Imi pare insa rau ca nu toti patrund o carte asa cum ar trebui. Nu toti o inteleg (lasand la o parte faptul ca literatura permite enşpe mii de interpretari) sau o inteleg gresit. Cred ca acei oameni merita indrumati din simplul fapt ca au macar vointa sa puna mana pe o carte si mai mult, sa o citeasca. Daca ne gandim la atat de multi ignorati in privinta asta... mai mult castig au cei care inteleg mai putin din ce citesc. :)

Hellene, tomata cu scufiţă said...

* ignoraNti am vrut sa zic. :D

miclowan said...

@Simona esti magarusa, te bucurii si de privilegii nu doar datorii
@Carina, pai nu stiu...pana la urma are rost sa-si strice ochii :-j
@Puisorul :)) cam asa ceva, cred ca am sa fac si eu
@Tomata ar trebui sa vin si eu. oricum nu e echitabil Bucuresti, noi doi am ajunge obositi si Puisorul ar fi fresh. eu zic sa gasim o localitate la distanta egala de Timisoara, Iasi si Bucuresti

Lyna said...

true true