Saturday, December 1, 2007

Cărţi citite (terminate şi neterminate)

Am primit săptămâna aceasta o leapşă de la Tomata, în care mi se cere să vorbesc despre ultima carte începută şi abandonată şi ultima carte citită.

Ultima carte pe care am abandonat-o (temporar, ce-i drept, că vine şi vacanţa)e Orbirea lui Elias Canetti.

Îmi e destul de greu să vorbesc despre un roman pe care nu l-am terminat pentru că nu pot să-i pătrund prea multe substraturi. Totuşi pot şi eu să-mi dau cu presupusul. Universul creat de Canetti, plecând de la psihozele fiecărui personaj până la interacţiunile dintre ele mi se pare admirabil. Din cauză că fiecare personaj principal suferă de un anumit grad de "orbire", care-l împiedică să vadă lumea reală, poate că am putea încadra romanul în cele care tratează tematica orbirii. Orbirea e totuşi mai gravă decât cea tratată de Borgess, Sabato sau Saramago pentru că e una care se interpune între raţiune şi lumea reală.



Ultimul roman pe care l-am terminat este "Magicianul" lui Fowles. Cartea mi-a fost recomandată în mod călduros şi repetat de către iubitori de literatură aşa că în cele din urmă am luat-o şi eu la puricat. Şi nu mi-a plăcut. La câte laude auzisem la adresa ei mă aşteptam să simt extazul. Şi sincer prefer de o mie de ori personajul şi fantasmele lui erotice din "Mantisa", "Magicianul"-ui. "Magicianul" mi s-a părut o carte extrem de gândită. Am rămas cu impresia că fiecare mutare, a fost gândită până la cele mai mici detalii de autor. De asemenea mi se pare subţire şi lipsită de credibilitate ideea rommanului. (să te tot faci profesor de limba engleză) Citind nu am reuşit să scap de enzaţia că mă uit la un thriller ieftin.

Leapşa merge mai departe la Simona şi la Angie.

3 comments:

Hellene, tomata cu scufiţă said...

Cand am citit Magicianul mi-a placut. N-as mai citi-o inca o data (adevarul e ca nu citesc nici o carte a doua oara, desi la unele mai imi vine cheful). E o carte mai grea, datorita rasturnarilor de situatie si a razgandirii autorului, dar nu cred ca e pe gustul tuturor. :)

Simona said...

promit k onorez leapsa maine! acum sunt foarte nervoasa de insomnia mea si cred k o sa termin in noaptea asta marti q morrie!:))

Anonymous said...

As was mentioned previously, folks can be very shallow and, as a result, using a very poor sense of design can negatively impact your daily life. By studying the fashion recommendations you've learned about in the previous sentences, it is possible to enhance your life and appear fantastic. There is no cause to not appearance your greatest.Design Suggestions That Are Using This Entire world [url=http://www.ss12w12ws.info]Illnerev5ss[/url]