Tuesday, December 11, 2007

Despre legalizarea prostituţiei

Mă gândesc să-mi iau obiceiul de a scrie posturi care să înceapă cu scuze. :D

Azi de exmplu ţin să-mi cer scuze de la toate rudele, prietenii şi cititorii care mă credeau un tânăr de o moralitate desăvârşită. Am să continui deci prin a-mi susţine imorala-mi opinie.

Trăim, aici, în România, într-o societate care ar putea fi caracterizată printr-un înalt simţ al pudorii declarate, în consecinţă condamnăm prostituţia.
Nu contează prea mult că această pudoare e dictată de biserică, de învăţăminte deprinse într-o adolsecenţă angelică sau de un aşa zis bun simţ.
Important este faptul că prostituţia este considerată imorală şi în consecinţă este aratată cu degetul.

Privind totul prin perspectiva mea, trebuie să recunosc că eu unul sunt un om simplu (aş zice de la ţară dar mi-s Rădăuţii municipiu) şi pot să zic cu mâna pe inimă că nu am interacţionat cu mediul lor. De fapt până la o vârstă destul de înaintată nu le-am văzut nici măcar pe margine de drumu.

Hmm, să nu divaghez de la subiect şi să trântesc şi o definiţie (că am văzut la concursul de bloggeri că fără aşa ceva nu merge postul)

Aşadar, conform Dex-ului prostituata este...:-j,

Neah nu pot să o fac aşa convenţional...

O persoană care practică prostituţia (bărbat sau femeie) este remunerată financiar pentru servicii de natură sexuală pe care le aduce unei alte persoane dispusă să plătească.

(Îmi cer scuze de la cititoare pentru că în rândurile următoare am să mă refer în special la femei care se prostituează. O fac din cauză că prostituarea este mai des întâlnită la femei. Menţionez totuşi că aceasta se întâmplă din cauză că există o cerere mai mare pentru femei prostituate, deci mai mulţi bărbaţi doritori. Deci, bărbaţii "e de vină")

În România prostituţia era la început de secol XX legală (ssstt e secret faptul că multe romanţe au ca subiect domnişoare care prestau servicii în case luminate-n colţuri de felinare roşii) apoi când a fost instaurat regimul comunist a fost scoasă în ilegalitate.

Astăzi serviciile sexuale continuă să fie în afara legii, dar ele continuă să existe fie că se desfăşoară în locuinţe mizere, pe banchetele din spate ale autovehiculelor, în TIR-uri sau prin diverse locaţii de lux (pentru protipendadă)
Raidurile repetate ale poliţiei române, cu toate că impresionează prin nume, s-au dovedit a fi lipsite de eficienţă. Domnişoarele îşi plătesc amenda şi se întorc în stradă. Se întorc în stradă pentru că îşi analizează opţiunile şi ajung la concluzia că aceasta e cea mai bună.

Ele nu o fac din cauză că nu ar putea să facă altceva, ci pentru că ele consideră că această "muncă" este mai bine remunerată decât o alta pentru care sunt, sau nu, calificate. (a ieşit cam dur)

Aşa că analizând situaţia până în acest punct avem doar perdanţi:

- statul nu încasează impozite pentru această activitate;
- muncitorii din această industrie nu îşi pot desfăşura activitatea în condiţii normale din cauza razilor efectuate de poliţie;
- cei care solicită aceste servicii nu beneficiază de condiţii optime (banchete?);
- riscul de răspândire al bolilor venerice este ridicat pentru cei care solicită servciile, pentru perechile lor şi nu în ultimul rând pentru prestatori;
- se dezvoltă activităţile legate de piaţa neagră, căci fiind în ilegalitate au migrat spre zona de interes a traficanţilor;
- etc;

Aşa, acum, după ce am descris "piaţa" să-mi exprim şi punctul de vedere cu privire la ce trebuie făcut pe ea.

(Aşadar miclowan (adică eu) se raportează în cele mai multe cazuri la învăţăturile şcolii libertariene (rog a nu se confunda libertarienii cu libertinii) şi se va folosi de ele în exprimarea convingerilor sale)

Eu sunt pentru legiferarea prostituţiei.

Spun asta cu riscul de a atrage asupra mea nori grei de furtună, dar...După mine, potopul...

Aş putea să-mi construiesc argumentaţia plecând de la ce am observat mai sus că se pierde prin interzicerea prostituţiei. Tot aşa aş putea dar să vin cu exemplul olandez de succes, dat nu am să o fac.

Nope, am să mă folosesc de sănătoasele argumente libertariene (fac totuşi remarca pentru necunoscători, că deşi este vorba de o şcoală de gândire care a pierdut foarte mult teren în ultimii 15-20 de ani, asta nu înseamnă că ideile lor de bază nu mai sunt valabile)

1. Într-o societate capitalistă (uneori şi în cele socialiste) forma de bază a proprietăţii o constituie nu o bucăţică din glia strămoşească ci corpul uman. Aşadar, înzestrat cu un trup am dreptul să aleg ce să fac cu el. Este doar problema mea cum îl folosesc. Ceea ce se extinde şi în ceea ce îi priveşte pe practicanţii vechii meserii.

2. Fiecare persoană are dreptul să facă ce vrea atâta timp cât prin acţiunea sa nu îi agresează pe ceilalţi. Eu nu mă consider agresat de faptul că lumea se "iubeşte" pe bani, deci din punctul meu de vedere sunt liberi să-şi facă de cap. Îmi pare rău însă pentru cei care se consideră agresaţi psihic de aceste activităţi.

3. Scoaterea unei activităţi în afara legii determină formarea unei pieţe negre (cu riscurile menţionate mai sus). Imposibilitatea aplicării unui control total (mulţumesc lui Dumnezeu că încă nu putem vorbi de o societate Big Brother) asigură perpetuarea activităţii. Dar, luptele cu morile de vânt sunt o pasiune a moraliştilor, nu?

Aş putea să continui, dar deja m-am întins prea mult. Noapte bună.

9 comments:

Carina said...

Problema e ca oamenii refuza sa gandeasca rational. Lor le-a intrat in cap sintagma "asta e pacat" si pace buna. Nu stau sa se gandeasca la faptul ca - pacat sau nu - femeile practica oricum prosatitutia, iar barbatii le solicita oricum serviciile.
Si-atunci se ajunge la situatia descrisa de tine: ilegalitate, boli raspandite etc ... Dar ce mai conteaza asta atata timp cat Roamnia e in continuare o tara morala? Asta imi aminteste de reactia unui reprezentant al Bisericii atunci cand s-a facut in Bucuresti un lant imens de prezervative. Era siderat, socat, revoltat sau cum vrei sa-i spui. Nu se gandea la prezervativ ca instrument impotriva rapandirii BTS-urilor, ci doar ca la ceva ce nu permite reproducerea.

puisorul cufurit said...

Bravo, dom'le, iarasi ai mare dreptate. Una e respectul pe care poti sau nu sa-l acorzi unei anumite persoane, si alta e dreptul acelei persoane de a practica o meserie. Caci asta este, pana la urma, prostitutia. Ca sa nu mai vorbesc si de celelalte argumente pe care le-ai expus.

miclowan said...

Carina, ai dreptate. cat despre biserica, ea o tine pe a ei cu abstinenta
Andrei, cam asa e. Doar ca unii nu s-ar putea suporta altfel decat "propovaduitori" ai moralitatii. Incearca sa-ti imaginezi reactia unui Becali daca s-ar legaliza prostitutia.

Anonymous said...

Walter Block in cartea sa "In apararea indezirabililor",spunea ca toti considera ca viata prostituatei este una umilitoare si supusa exploatarii. Insa ea nu isi considera viata absolut deloc asa. Dupa ce compara partile bune ale practicarii acestei meserii(ore putine, bani multi) cu partile rele, cu dezavantajele ei (hartuire, amenzi, conditii de lucru neplacute), ea isi prefera in mod evident munca, pt ca daca nu ar prefera-o, nu ar mai continua sa o faca. Si mai mult, viata prostituatei este atat de buna sau de rea pe cat vrea ea sa fie. Ea intra in aceasta viata in mod voluntar si este oricand libera sa plece...Autorul mai spune multe lucruri, dar va las pe voi sa le cititi mai departe.

miclowan said...

Adina, ai dreptate, respectiva carte are argumente foarte pertinente, e de citit

Lyna said...

dpdv moral mi-se pare normala legiferarea prostitutiei ... vrei ... n-ai cu cine ? ... platesti si ai si conditii ... oricum daca nu e legala , prostitutia tot exista si .. vrei .. n-ai cu cine ? .. platesti .. si n-ai conditii :D ... daca e s-o faci macar fa-o cum trebuie :)) ... totu' sau nimic .

Adina-Roxana Munteanu said...

atat timp cat o actiune este consimtita de 2 oameni, de ce e nevoie de o lege? ba mai rau, risti sa ajungi la inchisoare chiar daca nu esti agresor, nu faci nimic rau, ba din contra... :D
sunt multe lucruri airea pe lumea asta! iar legalizarea prostitutiei ar fi un act decent din partea guvernatilor.. deci nu prea avem sanse sa se intample din pacate.

Anonymous said...

Eram sigura ca ai citit cartea lui Walter Block:)
Permite-mi, totusi, sa mentionez, ca argumentul in favoarea legalizarii prostitutiei poate ca nu e nici macar asa de libertarian, ci liberal pur si simplu:)Nu vad nimic in acest argument care sa contrazica sau sa impinga putin prea de parte pricipiile liberale clasice:)
Da, sunt de acord cu legalizarea prostitutiei; argumentul moral al celor care resping acest tip de proiect mi se pare reflexia miopiei lor...
Dar aici intram si alte discutii fierbinti: de exemplu cele legate de educatia sexuala... Care lipseste cu desavirsire nu doar in institutiile de invatamint, ci si in familiile noastre. Ceea ce e tare rau.
Pe de alta parte, ca sa indulces oleaca tonul, cum am putea oare vorbi serios despre viata sexula cu o turma de adolescenti in care misuna hormonii:))))

Anonymous said...

Cu ce schimba in rau situatia existenta (fete exploatate, sume castigate doar de proxeneti, lasand la o parte impozitele la buget, ca nu sunt privite cu ochi buni) o lege a prostitutiei? Cu nimic rau. Prostitutia se practica si inainte, se practica si se va practica oricum, cu o lege sau fara o lege. Nu e mai bine sa fie controlata? Hotul (Norica in cazul nepoatei votante) striga ''HOTII''? Nupot sa cred!!!