Wednesday, September 5, 2007

Zona crepusculară

În ultimii ani am ajuns la concluzia (logică de altfel) că locuința în care am copilărit se află în zona crepusculară.
Casa de care vorbesc, aparține bunicii mele, are o vechime de peste 120 de ani și normal este situată în centrul unui frumos municipiu bucovinean (ați auzit de Rădăuți nu?).
Undeva la mijlocul/sfârșitul anilor 70 s-a realizat un upgrade de casă (mulțumită mărețului partid socialist nu altfel), aceasta fiind conectată la comunitatea globală prin intermediul unui prim post de telefonie fixă.
Primul telefon care a desrvit familia, până în anii 90 a fost asemenea celui din imaginea de mai jos.

Da, o bijuterie tehnică asemenea acesteia, construită de bravii ingineri socialiști în fabricile poporului a deservit fără probleme aproape 20 de ani familia...Sunetul e drept nu era grozav, și unele cuvinte trebuiau intuite, dar...
A venit momentul schimbării, înoirii și familia a achiziționat un telefon modern produs la rându-i în fabricile românești (care acum nu mai aparțineau poporului, ci unor multinaționale haine), și surpriză...instalarea acelui telefon a adus cu sine și postul național de radio în difuzor...
Chemarea meseriașilor de la Romtelecom s-a soldat cu rezultate nu tocmai bune, căci tot ce au putut face a fost să constate că în afara casei telefonul funcționa remarcabil.
Încercările de înlocuire a telefonului cu alte modele nu au sensibilizat spiritele radioului național acesta rămânând de atunci pe fir.
Acum mai bine de un an inițiativele revoluționare ale unui nepot de al bunicii mele (în speță eu) s-au soldat cu un nou upgrade informațional al casei...astfel bătrâna casă a făcut cunoștință cu internetul.
Lipsa unor rețele serioase în cartierul respectiv m-a determinat să apelez la Rcs/Rds și o dată cu internetul a venit încă un post telefonic...și o dată cu noul telefon a mai venit un difuzor în care se aude postul național de radio.
Oricât de tare aș încerca să mă amăgesc cu faptul că în noul receptor sunetul radio vine pe fir optic și deci e de o calitate superioară nu pot să nu mă întreb...

Ce spirite malefice promovează postul național de radio în casa mea? Care e interesul lor? De ce nu mai schimbă din când în când postul? Dacă îmi mai instalez un fix printr-o a treia companie, printr-un al treilea cablu...o să pună stăpânire și pe ăla?

4 comments:

Anonymous said...

Deci asta e povestea postului de radio care se auzea de fiecare data cand sunam la voi. Ma intreb de ce fratele tau nu a binevoit sa imi spuna povestea asta intr-o noapte de halloween.

Anonymous said...

Ca sa nu ma abat de la logica, iti sugerez sa te bucuri de situatie si sa asculti postul national de radio la telefon, si sa incerci sa vorbesti cu lumea la radio. Oricum, ti se putea intampla si ceva mai rau: daca ti s-ar fi auzit la telefon niste manele??? Postul national de radio e un post bun...

Anonymous said...

Am primit o "leapsa" si-am dat-o mai departe. http://puisorul-cufurit.blogspot.com/2007/09/tag-primit-de-la-aid.html :)) So, I'm waiting for seing your desktop. (sper c-am scris bine) :))

Lyna said...

:)) Doamne Dumnezeule
:)) ... genial =)) ...
pe mobil se aude la fel ? =))
nu pot sa ma abtin din ras scuze =)) .